Gyakran ismételt kérdések

Kérdése van? Válaszolunk! Tekintse meg a gyakran ismétlődő kérdések listáját! Amennyiben ezen felül lenne kérdése, állunk rendelkezésére az Ügyfélszolgálat 06-1-445-0080 számán, vagy töltse ki a Kapcsolat menüpontban található űrlapot, és munkatársaink visszahívják Önt!

Regisztrálhatom a rokonomat/ismerősömet/férjemet/feleségemet?

Igen, regisztrálhatja, de a jelzőeszköz leendő Felhasználójának beleegyezése szükséges hozzá.

Mi történik, ha hibás adattal töltöm ki és küldöm be a regisztrációt?

Van lehetőség az adatok módosítására. Amíg az adattovábbítás nem történt meg a Szolgáltató részére, addig a Regisztrációs Ügyfélszolgálat tud segíteni a 06-1 445-0080-as telefonszámon vagy az info@gondosora.hu e-mail címen.

Amennyiben már továbbítottuk a regisztrációs adatokat a Szolgáltató részére, velük tud egyeztetni azok esetleges módosításáról. A Szolgáltató Ügyfélszolgálatát a 06-1 880-6831-es telefonszámon vagy az  info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen érheti el, illetve módosíthatja adatait a jelzőeszközön keresztül is a főgomb megnyomását követően.

Nem tudok/nem akarok megadni kontaktszemélyt, így is regisztrálhatok?

Igen, kontaktszemély megadása nélkül is lehet regisztrálni. Ennek ellenére javasolt kontaktszemélyt megadni a szolgáltatás igénybevételéhez.

Ki lehet kontaktszemély, miért jó, ha megadok ilyet?

A kontaktszemélyek azok a Felhasználó által megadott személyek (családtag, hozzátartozó, gondozó), akiket szükség esetén a diszpécser gyorsan értesíteni és mozgósítani tud a segítségnyújtásra és a felmerülő probléma megoldására.

Azért fontos, hogy minden Gondosóra felhasználónak legyen megadva legalább egy kontaktszemélye, mert előfordulhat olyan helyzet, amit a diszpécsereink nem tudnak megoldani saját hatáskörben (pl. személyes jelenlétre van szükség, mert elesett az ügyfél az udvaron, közművekkel kapcsolatos ügyintézésre van szükség vagy éppen elfogyott a tűzifa és a kihűlés veszélye fenyeget), és ilyenkor olyan személy bevonására van szükség, aki könnyen és gyorsan elérhető.

Hány kontaktszemélyt adhatok meg?

A regisztráció során csupán egy kontaktszemély megadására van lehetőség. További, másodlagos, harmadlagos kontaktszemélyeket később, a jelzőkészülék kiszállítása után, azon keresztül lehet megadni.

Gyerekeim külföldön élnek, őket is megadhatom kontaktszemélynek?

Javasolt az első kontaktszemélynek olyan személyt megjelölni, aki a közelben él, esetleg van kulcsa a Gondosórát viselő lakásához, vagyis bizalmi kapcsolatot ápolnak egymással. Másodlagos, harmadlagos kontaktszemélynek természetesen lehet olyan személyt megadni, aki külföldön él, ha onnan is tud segíteni.

A közeljövőben leszek 65 éves, mikor regisztrálhatok?

Azon a napon lehet legkorábban regisztrálni, amikor betölti a 65. életévét.

Hallássérült vagyok, hogyan juthatok hozzá a jelzőeszközhöz?

A www.gondosora.hu weboldalon regisztrálhat, illetve más is regisztrálhat Ön helyett (kontaktszemély/ igénylő).  A regisztrációhoz a személyazonosító- és lakcímigazolványán szereplő adataira, telefonszámára és e-mail címére lesz szükség, illetve kontaktszemély megadása esetén az ő nevére, telefonszámára, e-mail címére és állandó lakcímére.

Rövidlátó/vak vagyok, hogyan juthatok hozzá a jelzőeszközhöz?

Telefonon keresztül regisztrálhat, illetve más is regisztrálhat Ön helyett (kontaktszemély/ igénylő).  A regisztrációhoz a személyazonosító- és lakcímigazolványán szereplő adataira, telefonszámára és e-mail címére lesz szükség, illetve kontaktszemély megadása esetén az ő nevére, telefonszámára, e-mail címére és állandó lakcímére.

Siket/néma vagyok, hogyan juthatok hozzá a jelzőeszközhöz?

A www.gondosora.hu weboldalon regisztrálhat, illetve más is regisztrálhat Ön helyett (kontaktszemély /igénylő).  A regisztrációhoz a személyazonosító- és lakcímigazolványán szereplő adataira, telefonszámára és e-mail címére lesz szükség, illetve kontaktszemély megadása esetén az ő nevére, telefonszámára, e-mail címére és állandó lakcímére.

Megadhatjuk egymást a feleségemmel/férjemmel kontaktszemélynek?

Igen, ennek nincs akadálya, azonban érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy felmerülő, mindkettőjüket érintő probléma esetén a kontaktszemély nem tud feltétlenül segíteni.

Mindkét helyre (lakcím és kiszállítási cím) megadhatom ugyanazt a címet?

Igen.

Kinek van lehetősége módosítani a regisztráció során megadott adatokat?

A Felhasználó kezdeményezheti a regisztráció során megadott adatok módosítását.  A kontaktszemély csak a saját adatait módosíthatja. Az igénylő nem kérhet utólag módosítást.

Regisztráltam, biztosan megkapom a jelzőeszközt?

A sikeres, végleges regisztráció birtokában nem fordulhat elő olyan, hogy nem kap jelzőeszközt.

Ha elindítja valaki a regisztrációs folyamatot, de mégsem kap eszközt, az abban az esetben fordulhat elő, ha az adategyeztetés során hibát találunk és nem sikerül a megadott határidőn belül tisztázni az adatokat.

Regisztráltam, mikor kapom meg a jelzőeszközt?

A sikeres regisztrációt követően (tehát az adategyeztetés megtörténtével), néhány hónapon belül számíthat a Gondosóra kézbesítésére.

Regisztráció nélkül nem kaphatok jelzőeszközt?

Nem. A szolgáltatás igénybevételéhez mindenképpen szükséges regisztrálni, amit három módon tehet meg. A www.gondosora.hu weboldalon a regisztráció fülre kattintva, telefonon a 06-1 445-0080-as telefonszámon vagy a regisztrációs nyomtatvány kitöltésével.

Többször javították a regisztrációmat, még mindig nem sikerült véglegesíteni, mit tehetek?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Regisztrációs Ügyfélszolgálatunkkal a 06-1 445-0080-as telefonszámon hétköznap 9:00 és 16:00 óra között vagy az info@gondosora.hu e-mail címen, ahol tájékoztatást kaphat a regisztráció státuszáról.

Már hónapok óta sikeresen regisztráltam, nem kaptam még órát, mit tehetek?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Regisztrációs Ügyfélszolgálatunkkal a 06-1 445-0080-as telefonszámon hétköznap 9:00 és 16:00 óra között vagy az info@gondosora.hu e-mail címen, ahol tájékoztatást kaphat a regisztráció státuszáról.

Igényeltem Gondosórát a hozzátartozómnak, aki idő közben sajnos meghalt. Az órát még nem kaptam meg, hogyan tudom lemondani az igénylést?

A jelzőeszköz és a szolgáltatás lemondását az Regisztrációs Ügyfélszolgálaton teheti meg a 06-1 445-0080-as telefonszámon keresztül hétköznap 9:00 és 16:00 óra között vagy az info@gondosora.hu e-mail címen. Amennyiben a regisztráció átkerült a Szolgáltatóhoz, úgy a Szolgáltató Ügyfélszolgálatát a 06-1- 880-6831-es telefonszámon vagy az  info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen tudja elérni.

Megkaptam a jelzőeszközt, de nem használom. Hogyan tudom visszaadni?

 Ha meggondolta magát és mégsem kívánja igénybe venni a Gondosóra jelzőeszközt és szolgáltatást, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Diszpécserközpont Ügyfélszolgálatával a 06-1 880-6831-es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00 óra között és pénteken 9:00-15:00 óra között vagy az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen. 14 napon belüli elállás esetén a szolgáltató saját költségére futárt küld a jelzőkészülékért, 14 napon túli felmondás esetén pedig a felhasználónak saját költségére kell a készüléket minden tartozékával együtt visszajuttatnia a szolgáltató címére.

Megkaptam a jelzőeszközt, de nem működik. Mit tegyek?

Ha bármilyen meghibásodást észlel a készüléken, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Diszpécserközpont Ügyfélszolgálatával a 06-1 880-6831-es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00 óra között és pénteken 9:00-15:00 óra között vagy az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen, akik segíteni fognak Önnek a hiba elhárításában.

Hogyan kell „beüzemelni” a készüléket?

Ha átvette a futártól a jelzőkészülékét, kezdje meg annak feltöltését a dobozban található töltővel. Ezután nincs más dolga, mint megvárni, hogy a jelzőeszköz feltöltődjön – ekkor a piros LED már nem villog, hanem folyamatosan világít –, majd a szintén a dobozban található karpántba helyezze bele a jelzőeszközt és így tegye fel a csuklójára vagy akassza a nyakába a nyakpánttal.

Annak érdekében, hogy Ön is és a Szolgáltató is megbizonyosodjon róla, hogy működik a jelzőeszköz, első alkalommal szükséges egy teszthívás. Ehhez kérjük, egyszerűen nyomja meg hosszan (4-5 mp) a főgombot a Gondosóráján. Ha a teszthívás tökéletesen működött, nincs más teendő, mint használni a készüléket.

Megkaptam a jelzőeszközt, de nem tudom beüzemelni. Mit tegyek?

Ha nem sikerül beüzemelni a készüléket, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Diszpécserközpont Ügyfélszolgálatával a 06-1 880-6831-es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00 óra között és pénteken 9:00-15:00 óra között vagy az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen, akik segítenek a készülék beüzemelésében.

Lehet „szüneteltetni” a szolgáltatást, ha nem akarom magammal vinni utazáskor a jelzőeszközt?

Igen, lehet a szolgáltatást szüneteltetni. A szüneteltetést a Diszpécserközpont Ügyfélszolgálatának kell jelezni a 06-1 880-6831-es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00 óra között és pénteken 9:00-15:00 óra között vagy az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen. Amikor a szolgáltatást felfüggesztik, a jelzések ugyanúgy befutnak a központba, de a diszpécser látja, hogy a szolgáltatás szüneteltetett státuszban van, ezért alacsony töltöttségi szint miatt a diszpécser nem kezdeményez hívást. Fontos azonban, hogy a szüneteltetés befejezéséről is tájékoztassa a Diszpécserközpontot.

Ha elvesztem/ellopják/elromlik a jelzőeszköz, mi a teendőm?

A készülékkel kapcsolatos információkat megtalálják a jelzőeszközzel együtt kiküldött ÁSZF-ben, illetve Használati utasításban.

Ha elvesztem/ellopják/elromlik a jelzőeszköz, mennyit kell fizetnem érte?

A készülékkel kapcsolatos információkat megtalálják a jelzőeszközzel együtt kiküldött ÁSZF-ben, illetve Használati utasításban.

Mi történik, ha lemerül a jelzőeszköz?

Ennek megelőzése érdekében 30%-os töltöttségi szintnél az eszköz automatikusan bemondja, hogy töltés szükséges. 10% körüli töltöttségi szint elérésekor a Diszpécserközpont a készüléken keresztül felveszi kapcsolatot a Felhasználóval, felhívva a figyelmet a jelzőeszköz feltöltésére.

Honnan tudom, hogy le fog merülni a jelzőeszköz?

A jelzőeszköz egyszeri hangüzenettel és a piros LED sűrű villogásával jelzi, ha töltés szükséges.

Megváltoztathatom a kontaktszemélyt? Mi a módja ennek?

Igen, a főgomb megnyomásával felveheti a kapcsolatot a Diszpécserközponttal, ahol rögzíteni tudják a kérését a kontaktszemély módosításával kapcsolatban.

Nincs sem telefonom, sem mobiltelefonom, hogyan ér el a kontaktszemély?

A kontaktszemély felkeresheti Önt a lakhelyén, vagy visszajelezhet a Diszpécserközpontnak, ha nem tudja felvenni Önnel a kapcsolatot A Diszpécserközpont lehetőségei szerint mindent megtesz, hogy a kontaktszemély kapcsolatot tudjon teremteni Önnel.

Mi történik, ha bajban vagyok és nem ér el a kontaktszemély?

A jelzőeszköz segítségével a Felhasználó jelzést küld a Diszpécserközpontnak, ahonnan rövid időn belül visszahívja egy diszpécser az eszközön keresztül a Felhasználót, amely során tájékozódik, hogy miben van szüksége segítségre. Ha a Felhasználó és a diszpécser közösen arra a megállapításra jutnak, hogy a kontaktszemély bevonására van szükség a helyzet megoldásához, akkor a rendszerben rögzített elérhetőségeken a diszpécser felveszi a kapcsolatot a kontaktszeméllyel. A sikeres kapcsolatfelvétel érdekében célszerű, ha a kontaktszemély előre elmenti a telefonjába azt a központi telefonszámot, amelyről minden esetben hívni fogja őt a Diszpécserközpont egy beérkező jelzést követően.

Segítségkérés esetén elegendő, ha a főgombot megnyomom?

Igen, a jelzőeszköz főgombját hosszan kell megnyomni, kb. 3-4 másodpercig.

Ha hordom a jelzőeszközt, mindig tudni fogják, hogy hol vagyok?

A rendszer nem tárolja a helyadatokat, viszont a jelzőeszköz jelzi azokat. Így a diszpécsernek lehetősége van hozzáférni a Felhasználó aktuális helyadataihoz olyan helyzetben – például eszméletvesztés esetén –, amikor szükséges tudnia, hogy hol tartózkodik a Felhasználó és hogy hova kell küldenie a segítséget.

Csak én hívhatok segítséget, vagy engem is felhívhatnak a jelzőeszközön?

A Diszpécserközpont abban az esetben hívja Önt, ha Ön a jelzőkészülékéről jelzést indított, vagy annak a töltöttsége a szükséges mérték alá csökkent, vagy pedig az elesésérzékelő jelzett. Az eszköz nem telefonként működik, így más irányú, ki- és bemenő hívásra nem használható.

Milyen esetben adhatok vészjelzést?

Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a Diszpécserközpont ebben segíthet.

Mi történik, ha nem tudok vészjelzést adni?

Mivel a jelzőeszköz ütés- és elesésérzékelővel van ellátva, így elesés esetén a jelzőeszköz automatikus riasztást küld a Diszpécserközpontba. Ha se a főgomb hosszan tartó megnyomása, se az automatikus riasztás nem történik meg, akkor a Diszpécserközpontunk nem értesül egy esetleges problémáról.

Ha elmegyek otthonról, viselhetem a jelzőeszközt?

A Gondosóra jelzőeszköz állandó viselése javasolt, ugyanakkor a szolgáltatás elsődleges célja az otthon tartózkodó felhasználó támogatása.

Átadhatom másnak a jelzőeszközt?

Nem, csak az a személy jogosult használni, akinek a nevére szól a regisztráció. Ha meggondolta magát, és mégsem kívánja igénybe venni a Gondosóra jelzőeszközt és a szolgáltatást, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Diszpécserközpont Ügyfélszolgálatával a 06-1 880-6831-es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00 óra között és pénteken 9:00-15:00 óra között vagy az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen, ahol tájékoztatják, hogyan tudja visszaküldeni a jelzőeszközt.

Ha elesek és érzékel a készülék, ugyanúgy érkezik be a jelzés a Diszpécserközpontba, mintha megnyomnám a gombot?

Igen. Az elesésérzékelő az eszközre ható gyorsulást méri, feltételezve azt, hogy az eszközt a Felhasználó viseli. A beállított küszöbértéket meghaladó gyorsulás esetén a főgomb megnyomása nélkül is jelzést küld az eszköz a Diszpécserközpontba.

Rokonom/ismerősöm megkapta a jelzőeszközt, de meghalt/beteg, hogyan juttathatom vissza?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Diszpécserközpont Ügyfélszolgálatával a 06-1 880-6831-es telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00 óra között és pénteken 9:00-15:00 óra között vagy az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen, ahol tájékoztatják, hogyan tudja visszaküldeni a jelzőeszközt.

Rokonom/ismerősöm megkapta a jelzőeszközt, de meghalt, használhatom én tovább, ha a jogosultsági feltételeknek megfelelek?

Nem, csak az jogosult használni a készüléket, akinek a nevére szól a regisztráció.

Ha elesést érzékel a készülék és nem tudok válaszolni, értesítik a 112-t?

A diszpécser első lépésként felveszi a kapcsolatot a Felhasználóval; ha a kapcsolatfelvétel sikeres, felméri a helyzet súlyosságát, és a kontaktszemély értesítése mellett dönthet úgy, hogy értesíti a sürgősségi segélyhívót is. Amennyiben a kapcsolatfelvétel sikertelen, úgy első körben a kontaktszemélyt értesíti és szükség esetén a sürgősségi segélyhívót is.

Mennyibe kerül a jelzőeszköz/szolgáltatás?

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes.

Miután kézhez vettem a jelzőeszközt, mennyi ideig vehetem igénybe a szolgáltatást?

A Gondosóra program 2025. december 31-ig tartó projekt, amelynek folytatása azt követően is tervezett.

Szükséges internet a Gondosóra használatához?

A jelzőeszköz beépített SIM kártyával rendelkezik, így működéséhez a Felhasználónak nem szükséges internet-hozzáféréssel rendelkeznie.

Nincs/nagyon alacsony a térerő, ennek ellenére regisztrálhatok?

Igen, regisztrálhat.

Kipróbálhatom a szolgáltatást?

Természetesen, kipróbálhatja. Amennyiben a kipróbálás után úgy érzi, nincs szüksége a szolgáltatásra, az Ön által elfogadott ÁSZF-ben leírtak alapján visszaküldheti a Szolgáltató részére a jelzőeszközt. Ha elégedett a szolgáltatással, használja egészséggel.

Önellátásra korlátozottan képes 65 évnél fiatalabb magyar állampolgár vagyok. Igényelhetem a jelzőeszközt?

Ebben az esetben sajnos nem tudjuk elfogadni a regisztrációját. A Gondosóra programban való részvétel feltétele a 65. életév betöltése.

Nekem már van egy jelzőeszközöm, amit az önkormányzat biztosít, ettől függetlenül kaphatok Gondosórát?

Igen, az eszköz minden 65. életévét betöltött Magyarországon, saját otthonában élő magyar állampolgárnak ingyenesen igényelhető, függetlenül az igénybe vett egyéb szolgáltatásoktól.

Amennyiben kérem az adataim törlését, mi a teendő?

  • Amennyiben megkapta már a készüléket, akkor az info@szolgaltatas-gondosora.hu e-mail címen tudja jelezni a törlési szándékát.
  • Amennyiben még nem kapta meg a jelzőeszközt, akkor az info@gondosora.hu e-mail címre küldött levéllel tudja kérni az adatai törlését.

Az adatok akkor kerülhetnek azonnali törlésre, ha korábban nem élt panasszal. Panasz esetében a vonatkozó jogszabály szerint az adatok megőrzési ideje 5 év.

Pacemakerrel élek, használhatom a jelzőeszközt?

Természetesen, ez nem akadály. Az a javaslatunk, hogy a jelzőeszközt a csuklóján hordja.

Átadhatom más személynek, ha neki nagyobb szüksége van rá?

Nem, csak az a személy jogosult használni a készüléket, akinek a nevére szól a regisztráció, így, ha át szeretné adni a jelzőeszközt más személynek, új regisztrációt kell kezdeményezni az illető nevére.

Milyen gyakran kell tölteni a jelzőeszközt?

A jelzőeszközt 2-3 naponta kell tölteni, 3-4 óra hosszan.

Honnan fogom tudni, mikor szállítják ki a csomagot?

A futárszolgálat telefonon vagy e-mail útján értesíti Önt a kiszállítás előtt.

Mi történik, ha nem tudom átvenni a jelzőeszközt?

Amennyiben nem sikerül átvenni a csomagot, a futárszolgálat még egy alkalommal próbálkozik a kiszállítással. Kérjük, törekedjen arra, hogy legkésőbb a második kiszállítás alkalmával átvegye a csomagot, ellenkező esetben regisztrációja törlésre kerül.