Akadálymentesítési beállítások

Széchenyi Terv Plusz


Segítség egy gombnyomással!
Segítség egy gombnyomással!

A Gondosóra program még hatékonyabbá tétele érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Mentőszolgálat (OMSZ),

a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében hangsúlyozta: a Gondosóra életeket ment, az OMSZ missziója ugyanez. A két szervezet eddig is egymást segítve dolgozott, most az együttműködés hivatalossá válik és új szakaszba lép: még gyorsabban megérkezhet a segítség egy gombnyomással – utalt a gondosóra szlogenjére a főtanácsadó, majd kifejtette:
„A mentők gyorsaságán és szakértelmén nagyon sok ember élete múlik, itt minden másodperc számít."
Az ingyenes programba már több mint hatszázezer hatvanöt év feletti ember regisztrált, a Gondosóra eddig nagyságrendileg tízezer életet mentett meg, a kontaktszemélyeket, hozzátartozókat több mint 16 ezer alkalommal értesítették, a diszpécserközpont munkatársai csaknem 15 ezer órán keresztül beszéltek az ügyfelekkel.
Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, Magyarország legnépszerűbb jelzőkészülékes szolgáltatása a Gondosóra program, amelynek részeként több mint 130 diszpécser fogadja a hívásokat. Az ő tudásuk, szakszerűségük biztonságot ad a felhasználóknak. „Nagyobb bajnál a mentőszolgálatot értesítik, kisebb probléma esetén viszont a diszpécserek adnak segítséget, ezzel is tehermentesítve a mentőket” – fejtette ki a Gondosóra vezetője. Hozzáfűzte, az eddigi közös munka továbbfejlesztése a cél, hogy a Gondosóra diszpécserközpontjától a mentésirányítás minél pontosabb információkat kapjon. Vészhívásnál a Gondosóra helymeghatározási funkciója hatalmas segítség a mentésirányítás számára – jegyezte meg dr. Juhász Roland.
Azt kérte, a mentők javasolják az időseknek a Gondosóra használatát, másrészt az OMSZ adjon segítséget abban, hogy a diszpécserszolgálat még szakszerűbben végezhesse a munkát.
Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, az OMSZ tavaly 1,3 millió embernek nyújtott segítséget, közülük kétszázezren voltak nagyon súlyos állapotban.
„Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a technológiát a legjobban felhasználjuk az ő érdekükben, így evidens volt a Gondosóra programhoz való csatlakozás” – fogalmazott az OMSZ főigazgatója, majd elmondta, hogy máris napi szintű a kapcsolat, egyre több hívás érkezik a gondosórától, egyre hatékonyabb az együttműködés. A főigazgató jelezte, hogy készítettek egy nemzetközileg is validált segédletet a betegek kikérdezésére a Gondosóra munkatársai, diszpécserei számára, hogy tényleg egy nyelvet beszéljenek a mentésirányítással.

Nyitrai Zsolt beszéde  dr. Juhász Roland beszéde

Csató Gábor beszéde  Az aláírás pillanata

Győrfi Pál  Kérdezési segédlet